Organizacja kuchni - Post gościnny

Wiecie od dawna, że moim marzeniem jest nowa, funkcjonalna kuchnia. Niestety z bardzo różnych powodów nie może ono być zrealizowane w najbliższej przyszłości. Nie znaczy to jednak, że się do jego spełnienia nie przygotowuję. Jednym z efektów tych działań jest dzisiejszy post gościnny. Mam nadzieję, że nie tylko mnie pomoże on w przygotowaniu się do rozplanowania nowej kuchni.



Funkcjonalna kuchnia - 10 sposobów na lepszą organizację
 
Znasz to uczucie, kiedy po ugotowaniu obiadu z przerażeniem spoglądasz na swoją kuchnię, bo wygląda jakby właśnie przed sekundą przeszło przez nią tornado? Rozsypana mąka, mokra podłoga, zlew pełen brudnych garów…  Zastanawiasz się pewnie jak inni to robią, że gotując nie zostawiają potem po sobie takiego bałaganu. Powiem Ci jaki jest ich sekret.
Organizacja. Jedno proste słowo, a w znacznym stopniu ułatwia codzienne życie. Tym, co jest najistotniejsze w przypadku każdej, nowej lub kilkuletniej kuchni, to kwestia wypracowania dobrego systemu i dopasowania pomieszczenia do naszych potrzeb, przyzwyczajeń, czy rytmu dnia. Zobacz, jak szybko i łatwo usprawnić poruszanie się po swojej kuchni!

1. Trójkąt kuchenny to podstawa

Jeśli chodzi o planowanie przestrzeni w kuchni, uwzględnienie złotej zasady “trójkąta roboczego” jest absolutną koniecznością. W jego skład wchodzą: lodówka, zlew i kuchenka/piekarnik, czyli wszystkie podstawowe elementy, których potrzebujemy do przyrządzenia jakiegokolwiek posiłku.


Ich rozstawienie powinno nawiązywać do wierzchołków trójkąta. Dzięki temu praca w kuchni będzie przyjemniejsza i bardziej ergonomiczna, bo zaoszczędzi nam zbędnych kroków. Oczywiście, wierzchołki mogą się zmieniać  (np. zamiast lodówki będzie spiżarka), nie mniej ważne są „boki” naszego trójkąta, czyli np. blat i wygodny dostęp do garnków i akcesoriów kuchennych.


Odległości pomiędzy urządzeniami powinny mieścić się w takich przedziałach:

     między lodówką a zlewozmywakiem odległość nie powinna być większa niż 120-210 cm

     odległość między zlewozmywakiem a kuchenką powinna wynosić około 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)

     lodówka powinna być oddalona od kuchenki na odległość nie większą niż 120- 270 cm

2. Nowoczesna bateria kuchenna i dodatki do zlewozmywaka

Funkcjonalność kuchni zależy w dużej mierze od naszego trybu życia. Jeśli lubimy gotować, a nasza rodzina jest duża, przestronny zlewozmywak z elastyczną baterią kuchenną pomogą usprawnić codzienne prace. 


Na rynku są także dostępne różnorodne dodatki do zlewozmywaka: dopasowane tacki i wygodne koszyki, dzięki którym udaje się zachować porządek i spójną estetykę otoczenia. Równie ważne mogą się okazać takie urozmaicenia, jak dozownik do płynu do mycia naczyń lub otwór do zmywarki.

3. Blat i jego wykonanie

Chcesz maksymalnie skrócić czas przygotowywania posiłków, rozbijając kotlety bezpośrednio na blacie, wyrabiając i wałkując na nim ciasto lub stawiając gorące garnki? Wybierz w takim razie blat granitowy, który jest najtrwalszym materiałem, z jakiego mogą być wykonane blaty kuchenne. Wszystkie inne powierzchnie (drewniane, szklane) są dużo mniej odporne na wilgotność i wysokie temperatury. Dlatego w ich przypadku konieczna będzie dodatkowa inwestycja w deski kuchenne lub maty silikonowe.


4. Relingi kuchenne

Blat powinien pozostać miejscem przygotowywania posiłków, a nie składowania przyborów kuchennych. Relingi w formie tradycyjnych wieszaków lub wygodnych magnesów, pozwalają trzymać wszystkie potrzebne narzędzia na wyciągnięcie ręki. 

 

Ponieważ wieszaki mogą być wykonane z różnych materiałów i w różnych stylach, łatwo dopasować ten dodatek do aranżacji kuchni. Dzięki temu same relingi oraz ich układ będą stanowić formę ozdoby naszej kuchni. 

5. Pojemniki, pudełka i ich etykiety


Cukier, mąka, makarony… Wszystkie te produkty spożywcze muszą mieć swoje stałe miejsce i łatwo rozpoznawalne opakowanie. Najlepiej, gdy są to pojemniki jednej firmy i w jednym stylu (szczególnie, gdy stoją na otwartych półkach).  Mogą to być zwykłe słoiczki, ale ozdobione oryginalnymi etykietami z informacją o zawartości. Często to właśnie te opakowania stają się elementem dekoracyjnym, przykuwającym wzrok w kuchni – szczególnie, gdy pojemniki na przyprawy trzymają się na magnes lub przypominają probówki chemika! A jeszcze lepiej jeśli wykonamy je sami metodą DIY  

6. Dedykowane pojemniki
Dobra organizacja przyda się nie tylko w szafkach, ale i w lodówce bądź spiżarce. Dedykowane pojemniki na cytrynę i czosnek nie tylko ułatwiają przechowywanie i odnajdywanie tych składników, ale przede wszystkim przedłużają ich podatność do spożycia.

Równie wygodne mogą się okazać pojemniki z silikonowymi, zdejmowanymi pokrywkami, które pozwalają magazynować i transportować dowolne potrawy. Mój ulubiony patent to miska na sałatkę z elastyczna pokrywą - idealna w sezonie grillowym!

7. Farba tablicowa lub magnetyczna 

Coraz częściej spotykany element współczesnych kuchni. I chyba nie ma co się dziwić temu trendowi - jest naprawdę genialny! Farbę tablicową lub magnetyczną możemy zakupić w każdej chwili i wymalować nią praktycznie dowolną przestrzeń.

W przypadku kuchni (ponieważ ten rodzaj farb zawładnął również przedpokojami i pokojami dziecięcymi) będzie do fragment ściany (np. tej nad stołem), ale także drzwi do lodówki lub drzwiczki szafek kuchennych. Zapisz listę zakupów, plan dnia lub miły tekst na dobry dzień dla pozostałych domowników!
 
8. Mini ogródek 

A jeśli po malowaniu kuchni zostało Ci trochę farby tablicowej, to wykorzystaj ją do stworzenia własnych tabliczek w domowej hodowli przypraw doniczkowych. Oprócz doniczek, farbę dobrze przyjmą także słoiki, jeśli to właśnie na nich ma widnieć napis.



Własny ogródek ziół to świetny pomysł na naturalną kuchnię (na talerzu i w designie pomieszczenia) oraz mało czasochłonna, a zawsze miła rozrywka z jaką się wiąże jego uprawa.

9. Sortownik na śmieci


Wygodne, ekologiczne, a obecnie prawie obowiązkowe wyposażenie gospodarstw domowych. Grunt, aby znaleźć taki model pojemnika, który pod względem pojemności i gabarytów będzie odpowiadał rodzinnym potrzebom. Mogą to być zestawy koszy w różnych kolorach, umieszczone pod zlewem lub zawieszone na drzwiczkach od szafki. W pozbywaniu się odpadów organicznych pomoże rozdrabniacz, który można zainstalować przy zlewozmywaku. Pamiętaj, że segregując śmieci nie tylko ułatwiasz sobie pracę w kuchni, ale i dbasz o środowisko.


10. Oświetlenie


Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że dobrze dobrane oświetlenie to must have każdej dobrze zorganizowanej pracy w kuchni, jak i dobrego designu wnętrza w ogóle. Poza światłem głównym, równomiernie oświetlającym całe pomieszczenie, bardzo istotne będzie oświetlenie zadaniowe. Tutaj przede wszystkim można wyróżnić  lampki typu LED nad blatem (zamontowane pod szafkami kuchennymi) czy punktowe, ale wyraziste oświetlenie stołu jadalnego. 


A jak zorganizowana jest Twoja kuchnia? Jeśli czujesz, że poruszanie się po niej sprawia Ci kłopot - spróbuj wykorzystać powyższe triki i przekonaj się sam, że gotowanie może być proste i przyjemne.


Autorką wpisu gościnnego jest Agnieszka Możejko, redaktorka portalu lazienkaplus i wielbicielka dobrego designu.


6 komentarzy :

  1. Super dodatki do kuchni, które z pewnością usprawnią przygotowywanie posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie poradniki. Fajnie to zebrałaś. Ja tylko nie znalazłam dobrego sortownika na śmieci. Nie jestem w stanie codziennie wyrzucać śmieci, a niestety plastiki zapełniają się po jednym dniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ja, to post zamieszczony gościnnie :)

      Usuń
  3. nowa kuchnia to u mnie sfera marzeń raczej odległa...,przyznaję jednak ,że dobra organizacja, rozplanowanie, gdzie co powinno być to dużo więcej niż połowa sukcesu i to nie tylko w kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niestety też ale zawsze może się zdarzyć jakiś cud i będzie wcześniej :)

      Usuń

Witam i cieszę się z wizyty.

kokonhome © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka